13 са наказаните служители на реда след протеста на футболните фенове

...
13 са наказаните служители на реда след протеста на футболните фенове
Коментари Харесай

4 уволнени и 9 наказани са полицаите след протеста на футболните фенове в София

13 са осъдените чиновници на реда след протеста на футболните почитатели през ноември предходната година в София. Проверката е открила, че те са надвишили полицейските си пълномощия. По време на демонстрацията униформените са били и без боди камери. Темата към този момент провокира разтърсвания в министерството. 
Прочетете още
Преди митинга в София е взето решение служителите на реда да не носят боди камери. „ Защото е преценено, че тези устройства, които се закрепват за ревера на чиновниците, стават доста лесна чупеща се движимост при сблъскване с навалица. И откриваме страхотни неналичия на боди камери, откакто сме влезнали в подобен спор с протестиращи ”, съобщи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Любомир Николов.

За да не се мисли за материалната загуба, а за използването на камерите като доказателство надвишават ли униформените пълномощията си - от през днешния ден полицията в Бургас вкарва наложителната приложимост на 90 устройства и 17 видеорегистратора.

„ Камерата е постоянно онлайн. Записът се прави единствено и само, когато чиновниците са изпратени на сигнал. И когато реализират инспекция на хора и коли ”, изясни комисар Марин Димитров, шеф „ Охранителна полиция ” в Бургас.

Равносметката след митинга на футболните почитатели - четирима служители на реда са уволнени. Установено е, че те са употребявали несъразмерна мощ при задържането на протестиращи. „ Други 9 са осъдени с тежко дисциплинарно наказване - порицание, за период от една година. Между тях има и полицейски ръководители, някои от които най-вероятно няма да продължат да работят в Столичната дирекция ”, безапелационен е Николов.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи е разговарял с всеки един от осъдените. Те са дали и пояснение. „ В един миг са прегорели и са се подвели по страстта на хората против тях, от бурните дейности по отношение на тях. И в един миг са отключили някаква експанзия ”, твърди той.

Според премиера Николай Денков стеснителен знак е това, че всички осъдени полицаи са от едно звено. „ Трябва да се вземат организационни ограничения. Отново ясно да бъде дефинирано на служителите на реда какво могат и какво не могат. По никакъв метод не могат да реализират принуждение над жители, които не демонстрират такова в противоположна посока ”, акцентира той.

Тече и инспекция от Дирекция „ Инспекторат ”, след която е допустимо да има още осъдени. А със заповед на основния секретар на Министерство на вътрешните работи - служителите на реда ще бъдат от време на време обучавани, съобщи Нова. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР